Home » English » Hrvatskoj Kup nacija, Malom Lošinju Kup gradova

Hrvatskoj Kup nacija, Malom Lošinju Kup gradova

| 13 Gennaio 2015 | 0 Comments

Hrvatski podvodni ribolovci Daniel Gospić (Škarpina Nerezine), Radoslav Jakupović (Udica Mali Lošinj) i Slaven Čubrić (DPS Zagreb) predvođeni izbornikom Brankom Ikićem pobjednici su 37.Zimskog Kupa nacija, održanog u malološinjskom akvatoriju u organizaciji SRD Udica, a pod pokroviteljstvom Grada i TZ Malog Lošinja.

m_IMG_7473 copia

Daniel Gospić (ph Valentina Prokic)

Zimski Kup nacija u Mali Lošinj se vratio nakon osam godina stanke, po neviđenim vremenskim uvjetima. Orkanska bura spriječila je organizatore i natjecatelje iz četiri zemlje Hrvatske, Grčke, Crne gore i Slovenije u natjecanju u akvatoriju Unija tako da se lovilo u malološinjskoj uvali te s vanjske strane od Kurila do Čikata četiri sata, umjesto pet. Pobjedu je ostvarila reprezentacija Hrvatske sa 21918 bodova. Drugo mjesto pripalo je natjecateljima iz Grčke, Nikosu Kambanisu, Tasisu Peroulisu i Gerasimosu Kavvadiasu sa 7768 bodova, a treća je bila Slovenija sa 5858 bodova. Crna gora na četvrtom mjestu imala je 1854 bodova.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio Daniel Gospić koji je ulovio ugora, tri tabinje, kavala i šarga vrijedne 9938 bodova. Radoslav Jakupović je bio drugi sa 9480 grama, a Slovenac Robert Podgoršek treći sa 5858 bodova. Podgoršek je imao i najvrjedniji ulov natjecanja brancina od 1220 grama, dok je najteži ulov ugor hrvatskog reprezentativca Slavena Čubrića od 4666 grama.

Iako za 53.izdanje Kupa gradova bura nije oslabila, već i pojačala, organizatori iz SRD Udica natjecanje su održali po programu. Zona je bila nešto manja po preporuci Lučke kapetanije.

m_mali losinj

Team Mali Lošinj (ph Valentina Prokic)

Pa je tako 14 ekipa iz Hrvatske, Grčke i Crne gore lovilo od Čikata do rta Radovan na južnoj strani Ilovika. Nakon pet sati i prije vaganja bilo je jasno tko će biti pobjedni.

m_IMG_7628 copia

La grossa cernia (ph Valentina Prokic)

Ekipa Malog Lošinja u sastavu Radoslav Jakupović, Slaven Čubrić i Marin Kraljić imala je najbogatiji ulov za što je ponajprije zaslužna kirnja od 12 160 grama koju je ulovio Jakupović. Izuzev kirnje Mali Lošinj je na vagi imao tri ugora i četiri tabinje što im je donijelo 25572 boda.

Posljednjeg puta kirnja se na Novogodišnjim  natjecanjima vagala davne 1988., bila je teška 26 kilograma, a ulovio ju je Slovenac Stane Vidmar. – Kirnja je bila iznenađenje jer je na pregledu nije bilo. Znao sam za njenu rupu, na dubini od 27 metara, ali nije je bilo uoči natjecanja. Na našu sreću bila je tamo, i nije bilo problema za izvući je, rekao je Radoslav Jakupović.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Martinšćica za koju su lovili Tomislav Orlić, Kristian Nikolić i barkariol Stjepan Marijanović. Orlić i Nikolić na žici su imali dva ugora, vranu, četiri šarga i pet tabinja vrijedne 15084 boda. – Nismo uopće bili na pregledu već smo lovili na starim pozicijama. Šarge sam izvukao kao asa iz rukava, ulovio sam ih na dubini od metra i pol, zadovoljno je zborio Tomislav Orlić. Daniel Gospić, Đani Uhač i Marko Gospić, odnosno ekipa Nerezina završili su treći sa 14782 boda. Nerezine su na vagi imale dva ugora, škarpinu, četiri tabinje, kavala i šarga.

m_martinscica 1 copia

Team Martinščica (ph Valentina Prokic)

– Sve što smo vidjeli to smo i ulovili. Uvjeti su bili nenormalni, u moru pet puta bolji nego vani, kratak je bio Gospić, dok je njegov kolega Đani Uhač samo poručio da je bilo „ledeno i studeno“.

m_miholascica 1 copia

Team Miholaščica (ph Valentina Prokic)

Četvrta je bila ekipa Miholašćice, Daniel Haluška i Danijel Toić  sa 8848 bodova, crnogorska ekipa Herceg Novi plasirala se na peto mjesto 8200, dok su šesti bili reprezentativci Grčke koji su lovili za ekipu Krfa sa 7902 boda. Najvrjedniji i najteži ulov bila je Jakupovićeva kirnja za koju je primio i posebno priznanje.

Svim ekipama treba skinuti kapu do poda jer su oba dana naatjecanja i Kup nacija i Kup gradova odradili u iznimno teškim vremenskim uvjetima, orkanskoj buri, velikoj hladnoći i valovima. Također, pohvale organizatorima iz SRD Udice koji su se još jednom potrudili organizirati tradicionalno natjecanje i zahvaljujući sponzorima pripremiti bogate nagrade sudionicima. Novogodišnja natjecanja tradicija su koja traje više od pola stoljeća i treba učiniti sve kako bi se očuvala. Iako su ove godine sudjelovale samo četiri nacije, početak je to novih nastavaka Kupa nacija koji bi jednom ponovno mogao postati dio Kupa Europe kao što je to bilo davnih godina.

Treba reći da su SRD Udica i Mali Lošinj dobili ijednoglasnu podršku Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru u kandidaturi za organizaciju Euroafričkog prvenstva 2017.godine, a iduće godine biti će domaćini pojedinačnog prvenstva Hrvatske.

Category: English

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *