Home » English » Deepex 2015. Atena, 20. – 23. ožujak

Deepex 2015. Atena, 20. – 23. ožujak

Tekst i fotografije Valentina Prokic

<—<<< talijanski

Premijera Deep Master opreme

Treće izdanje grčkog sajma Deepex održalo se na stadionu Mira i prijateljstva u glavnoj atenskoj luci Pirej. Alfa i omega Deepex-a je Dimitris Kollias, izdavač internacionalnog magazina o ronjenju i podvodnom ribolovu Deep Worldwide i ove je godine okupio impresivna imena proizvođača opreme na jednom mjestu. Uz brojne izlagače sajam je upotpunjen sa radionicama i predavanjima na temu ronjenja i ribolova, a središnji događaj svakako je bio dolazak Herberta Nitscha, najdubljeg čovjeka na svijetu koji je podijelio svoja iskustva, kako dobra, tako i loša sa širokim auditorijem.a_Nitsch
Koliko je Nitsch sa svojim iskustvima dotaknuo srce okupljenih ronioca i ribolovaca najbolje govori podatak o dugim ovacijama nakon izlaganja. Nije bilo osobe koja tijekom dva dana Nitscheva boravka na sajmu nije htjela stisnuti mu ruku ili fotografirati se s njim.
Deepex je imao 37 izlagača sa proizvodima iz više od 48 kompanija. Na sajmu je bilo više od 3500 gostiju i posjetitelja iz Turske, Omana, Libanona, Kuvajta, Katara, Izraela, Malte, Litve, Rusije, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Italije i Engleske.

Deep Master prvi puta

a_Deep_Master_1Najimpresivniji štand svakako je bio onaj tvrtke Deep Master kojoj je atenski sajam bio i prvi službeni izlazak u javnost sa svojim proizvodima. Deep Master tvrtka je ukrajinskog magnata i velikog zaljubljenika u podvodni ribolov Olega Lyadenka. Lyadenko je okupio impresivan tim profesionalaca te otvorio dva ureda, jedan u Ukrajini te jedan u Ateni. Odijela, papuče za peraje, karbonske peraje, maske, disalice, pojaseve, olova, svjetiljke, gume, pomagala za kamere, vodonepropusne torbe te dvije vrste pušaka, proizvodi su koji su predstavljeni na sajmu. Deep Master opredijelio se za dvije vrste pušaka – Elan u četiri dimenzije 75, 85, 95 i 105 napravljen od kombinacije aluminija i čelika te ručno izrađenog El Greca, također u četiri veličine 120, 130, 140 i 145. El Greco se proizvodi u dvije varijante, jedna je mješavina drva i karbona, a druga je samo od drva. Popratni proizvodi su i Deep Master odjeća u crnoj boji s upečatljivim narančastim logom. Lyadenkova je namjera širenje tržišta te okupljanje kvalitetnog tima u kojem su do sada već trojica grčkih podvodnih ribolovaca – Giannis Sideris, Giannis Degaitas i Manolis Peristeris iza kojih je niska vrhunskih rezultata na domaćem i međunarodnom nivou te turski ribolovci Mert Elibol, Ali Riza Cirmene i Huseyin Tasdibi. No, Deep Master nema namjere osvojiti samo Europu, već i ostale kontinente. Da Lyadenko misli ozbiljno potvrdio je to i generalnim sponzorstvom Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu koje će se iduće godine u rujnu održati u akvatoriju grčkog otoka Syrosa. Pečat i potpis na
Grčka federacija i Deep Master suradnju su objavili baš na Deepexu te stavili pečat i potpis na ugovor.

a_Sigal_PoloNove Bleu Tec peraje

Nikos Kartelias, pionir grčkog podvodnog ribolova, osnivač vojne diverzantske grupe Frogman i prvi Grk koji je uspješno okončao američku obuku „Navy seal“ zastupnik je za Beuchat, Dessault i Aqua Lung. Grčki reprezentativac Lambros Dertilis koji radi za Karteliasa osmislio je novo Beuchat odijelo sa upečatljivim narančastim znakom na leđima zanimljivog imena „rock sea competition spot“.

Tvrtka Bleu Tec, Vassilisa Zonomesisa još jednog vrhunskog ribolovca na sajmu je prvi puta predstavila karbonske peraje Checkmate i Flame te kompletnu opremu kako za ribolov, tako i za ronjenje. Zonomesis je održao i predavanje na temu „velika puška – velika riba“.

XT Diving Pro, grčkog ribolovca Tasosa Halarisa, štand je koji je također privlačio puno pažnje. Halaris je poznati proizvođač i trgovac prepoznatljiv po svom osebujnom nastupu. Odijela, karbonske peraje, drvena puška Stema, samo su dio njegovih proizvoda, a priču je zaokružio sa elektronskim uređajima o čijim je mogućnostima održao i predavanje. Elektronika, aplikacije i korištenje u svrhu pronalaska ribe privukle su mnoge znatiželjnike.

a_PathosRibolovci Giacomo de Mola, Kostas Makris i Dimitris Barsakis zaštitni su znak tvrtke Pathos koja je ponudila svoje standardne proizvode – puške, peraje, papuče, odijela i maske. Manolis Giankos, još uvijek aktualni euroafrički prvak nije bio na sajmu zbog privatnih obveza. De Mola i Makris prezentirali su kako se love bijele kirnje.

Novi Aegenov gumenjak

George Ioannou, prozvođač je gumenjaka Aegen, a uz gumenjake na njegovom se štandu moglo kupiti i popularni Aqua Scooter te Elios odijela. Uz dosadašnji Aegen 444 na Deepexu je predstavljen i model Aegen 494. Oba gumenjaka su namjenjena kako ribolovcima, tako i onima koji samo žele uživati na moru.
Tvrtka Meister je uz svoju opremu organizirala i radionicu bojanja odijela, odnosno izrade šare po želji. Procedura je vrlo jednostavna, a potrebna je samo kvalitetna boja, rola papira i gumene rukavice. Ukoliko netko ima posebnu želju, poput slike, i to je izvedivo, jer Meisterovo lice je i Andreas Costanasios, podvodni ribolovac, ali i slikar, a njegovo odijelo sa slikom sirene privlačilo je znatiželjnike. Costanasios je organizirao i radionicu popravka strijela i sitne opreme za ribolovce.

a_AlemanniAlemani predstavljao Italiju

Od brojnih proizvođača drvenih pušaka poput Benthosa, Azura, Optimuma, Arcusa te već gore navedenih tvrtki koje iste imaju u ponudi na Deepexu su se mogle vidjeti talijanske drvene puške sa rolerom Alemani. Obiteljski obrt Itia i Isabele Alemani, nudi pušku po mjeri onoga koji ju koristi. Drška i ostale performanse prilagođavaju se kupcu. Alemani u ponudi ima i karbonske peraje, a papuču nabavljaju od Pathosa.
Karbonske listove nudili su, također Alchemy, Majestic te Mythicon, a uz glavnu opremu i sav sitni materijal grčka manufaktura Xifias sub.

a_SirenaSa Havaja je u Atenu stigao Kevin Sakuda poznatiji po puški Hammerhead, sa novim proizvodom – gumom. Talijanski brendovi nisu izostavljeni, uz Deep Carbon rolere, nudili su se proizvodi Polo Sub, Sigal Sub, Carbonio GFT, Sea Wolf.
Zainteresirani su mogli dogovoriti ribolov u egzotičnim destinacijama sa Extreme Bluewater Spearfishing Charters. Eric Allard osigurava smještaj, brod, opremu i mjesta sa sigurnim ulovom, u Zanzibaru, Tanzaniji ili Mozambiku. Za svakoga tko želi uhvatiti trofej ove su avanture pun pogodak jer ulov je siguran.

Priznanja zaslužnima

Dimitris Kollias pozvao je na sajam i hrvatskog reprezentativca bivšeg svjetskog i euroafričkog prvaka Daniela Gospića. Gospić je bio na popisu onih koji su primili posebnu nagradu iz Kolliaseve ruke za svoja vrhunska dostignuća i doprinos sportu. Uz Gospića i Nitscha, nagradu su između ostalih primili Talijan Lorenzo Borri, predstavnik Omera, grčki reprezentativac Degaitas, legenda Kartelias, grčki košarkaški reprezentativac i podvodni ribolovac Lazaros Papadopoulos te sportaši godine ciparski ribolovci Nicolau, Vassilliou i Liasis pobjednici prošlogodišnjeg izdanja Champions League.
Nagrade su podijeljene i za najbolji video „Deep Spearfishing video awards“, a u žiriju je između ostalih sjedio i Lorenzo Borri. Žiri je morao odabrati najbolja tri, nakon što je komisija već izabrala deset videa za finale.

a_PremiatiNagrade najboljima podijeljene su i za Deep natjecanje „Dynamic apnea“. Od predavanja i radionica posjetitelji su mogli poslušati Stavrosa Kastrinakisa koji je govorio o trikovima u ronjenju i gadgetima za podvodne ribolovce, Barret Harvey i Nikolas Kouvaras ponudili su trikove za podvodno snimanje, a Dimitris Spyrou govorio je o fish-finderima. Pobjednici prošlogodišnje Champions League ciparski ribolovci Nicolau i Vassilliou pričali su o ribolovu u paru, George Sakkas o treningu za ribolovce, Mara Kaisari i Adrianos Triantafyllou o načinima spremanja ribe, a Aris Moukas o prehrani i dodacima prehrani za ronioce i ribolovce. Sve je to privuklo brojne zaljubljenike koji su otkrili mogućnosti kako unaprijediti sebe i svoj ribolov.

Deepex ide dalje. Treće izdanje pokazalo je da je interes veliki kako za izlaganja, tako i za radionice te predavanja. Grčka je veliko tržište te je to prilika za sve, a ne samo domaće proizvođače. Financijska strana zadovoljila je sve i organizatore i izlagače jer brojni su poslovi sklopljeni tijekom ta tri dana u Ateni.

DeepEx 2015

[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9142.jpg]1150
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9141.jpg]1260
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9138.jpg]1120
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_0131.jpg]1060
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_0076.jpg]1030
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_0051.jpg]1180
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_0050.jpg]1180
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_0013.jpg]1210
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9983.jpg]1050
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9978.jpg]1050
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9912.jpg]1190
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9908.jpg]1210
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9902.jpg]1020
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9890.jpg]950
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9862.jpg]1020
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9860.jpg]1010
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9851.jpg]1110
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9837.jpg]1080
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9834.jpg]1210
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9833.jpg]1170
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9805.jpg]1060
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9754.jpg]990
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9737.jpg]960
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9735.jpg]960
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9725.jpg]1100
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9630.jpg]930
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9625.jpg]920
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9620.jpg]1140
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9617.jpg]1030
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9615.jpg]1240
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9611.jpg]1100
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9598.jpg]1250
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9588.jpg]1400
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9585.jpg]1390
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9578.jpg]1140
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9571.jpg]1160
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9562.jpg]1100
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9556.jpg]1070
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9553.jpg]1460
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9535.jpg]1080
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9521.jpg]1090
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9509.jpg]1140
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9505.jpg]1000
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9491.jpg]1220
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9472.jpg]1270
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9462.jpg]1100
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9459.jpg]960
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9413.jpg]910
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9406.jpg]820
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9376.jpg]960
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9369.jpg]880
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9357.jpg]840
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9328.jpg]950
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9327.jpg]1040
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9317.jpg]940
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9303.jpg]990
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9299.jpg]950
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9280.jpg]870
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9249.jpg]910
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9231.jpg]940
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9228.jpg]830
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9219.jpg]1260
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9216.jpg]940
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9210.jpg]840
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9209.jpg]1000
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9195.jpg]900
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9192.jpg]1080
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9184.jpg]930
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9177.jpg]870
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9174.jpg]910
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9171.jpg]770
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9152.jpg]900
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9144.jpg]1050
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/deepex-2015/thumbs/thumbs_m_img_9816.jpg]870

Category: English

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *