Home » English » 14^Kupa Rovinja : Gospić, Uhač i Fiorentin nadmoćno pobijedili konkurenciju

14^Kupa Rovinja : Gospić, Uhač i Fiorentin nadmoćno pobijedili konkurenciju

Tekst i fotografije Valentina Prokic

<—<<< talijanski

skarpina nerezineRWPodvodni ribolovci Daniel Gospić, Đani Uhač i Livio Fiorentin, ekipa Škarpina Nerezine, pobjednici su 14. izdanja Kupa Rovinja, najjačeg međunarodnog natjecanja u Hrvatskoj kojeg organizira rovinjski ronilački klub Croatia – Apnea. Gospić, Uhač i Fiorentin su tijekom petosatnog ribolova u rovinjskom akvatoriju ulovili pet ugora i 24 ribe (vrana, škarpina, tabinja, baraj, četiri šarga, četiri kavale, šest lumbraka i šest orada), ukupne vrijednosti 39934 bodova.
Drugo mjesto u konkurenciji 43 ekipe iz Hrvatske, Italije, San Marina, Francuske i Crne gore pripalo je talijanskoj ekipi Team Tecnoblu 1 za koji su lovili Alessio Parisi, Piero Scelfo i Nicola Alaimo. Talijanski trojac na vagi je imao pet ugora i 11 riba (šest lumbraka, dvije tabinje, šarga, oradu i škarpinu) što im je donijelo 23298 bodova. Treća je bila francuska ekipa FNPSA Provence 1 u sastavu Jean Pierre Conel, Christian Cerboni i Marc Canel. Francuzi su ulovili četiri ugora i devet riba (pic, četiri lumbraka, vrana, tabinja, škarpoć, kaval) vrijednih 20836 bodova.

Temeljite pripreme

Opsada rovinjskog akvatorija počela je početkom tjedna. Neke talijanske ekipe dolazile su i ranije u pregled, no tri dana uoči početka natjecanja gotovo svi su bili u Rovinju i posve usmjereni na što bolju pripremu za natjecanje. Uvjeti su itekako išli na ruku ribolovcima, more se razbistrilo, vidljivost je bila i do 25 metara, temperatura 12 stupnjeva, a ribe sasvim dovoljno za sve sudionike. Ribarske priče sastavni su dio svakog natjecanja, pa se tako u rovinjskoj ACI Marini svakog dana nakon pregleda moglo čuti tko je šta i koliko vidio. Bilo je tu orada, šargi, kavala, velikih zubaca, no svima je jasno da se sve to podijeli kada 43 ekipe u isto vrijeme startaju. No, veselio je podatak da ribe ima i da su svi zadovoljni. Što se sudionika tiče, rastužila je činjenica da trostruki pobjednici ekipa Italije neće nastupiti kao Italija. Talijanski savez odlučio je da se novci neće trošiti na kupove, već samo za Euroafričko prvenstvo u Cadizu. Tako su Stefano Claut i Roberto Mastromauro nastupili kao Team Omer, bez Andree Settimia. Treći član ekipe bio je Omerov Lorenzo Borri. Talijanskih ekipa kao i svake godine nije nedostajalo, a jednako tako i Francuzi su redovni gosti Kupa Rovinja. Uz crnogorske i reprezentativce San Marina te brojne hrvatske ekipe konkurencija je bila izuzetno jaka.

IMG_8753RWUvjeti iz snova

Dan natjecanja bio je doista prekrasan. Bonaca, sunce, idealno vrijeme za odlazak na more. Nakon starta ispred rovinjske marine ove su godine ribolovci malo promijenili taktiku. Naime, dosad je uvijek bilo uobičajeno da desetak i više ekipa starta sa ribolovom na pozicijama oko San Giovannia, no ove godine na tom mjestu su bile samo dvije ekipe. Tek desetak ekipa odlučilo se nakon starta krenuti prema sjevernom dijelu zone, svi ostali su se raspršili prema jugu. Obilazak je dao dosta dobru sliku događanja, svi su lovili. Neki su se odlučili prvo zatvoriti kvotu od pet ugora, a drugi su se bacili na ribu. Sve je govorilo kako će vaganje biti zanimljivo jer svi su lovili. Nakon pet sati ekipe su žice sa ulovima predavale u marini. Nekoliko je ekipa imalo podjednake žice s količinama ulovljene ribe, samo je jedna odskakala, ona ekipe Škarpine iz Nerezina. Već je tada bilo jasno da će ove godine Gospić, Uhač i Fiorentin biti osvajači Kupa Rovinja. No, tko će se uz njih popeti na pobjedničko postolje to je bilo neizvjesno.

IMG_8948RWŠkarpina Nerezine nadmoćna

Dvorana hotela Park kao i svake godine dosad bila je gotovo pa premala za sve one koji su željeli vidjeti vaganje.

srd lovran-foo fighterRWNakon prvih deset ulova u vodstvu je bila ekipa SRD Lovran – Foo Fighter za kolu su lovili Boris Reinić, Aleksandar Tomić i Danijel Karlović sa 20479 bodova. Iskusna ekipa imala je pet ugora i devet riba. Tada su na red došli Daniel Gospić, Đani Uhač i Livio Fiorentin, odnosno ekipa Škarpina Nerezine. Pobjednički ulov bio je sastavljen od pet ugora i čak 24 ribe, a donio je 39934 bodova. – Ozbiljno smo se pripremali. Lovili smo od pola metra do 25 metara nešto na pozicijama od Livia, nešto na našima. Meni se skinuo sa strijele jedan kaval, Đani je promašio jednog pica, ali sve drugo je išlo po planu. Probali smo ići na zubace, ali nije ih bilo po rupama na našim pozicijama, rekao je Daniel Gospić. Gospiću i Uhaču ovo je druga pobjeda u Rovinju.
Team Tecnoblu 1 u sastavu Alessio Parisi, Piero Scelfo i Nicola Alaimo na vaganje su došli na red malo nakon prvoplasirane ekipe. Talijanska ekipa ulovila je pet ugora i 11 riba ukupne vrijednosti 23298 bodova. – Dva dana smo gledali zonu. Treća je ovo godina da sudjelujemo. Lovili smo na otočićima i onda na jugu sve do kraja zone. Malo smo se namučili dok smo ulovili svih pet ugora. Zadnjeg smo ulovili deset minuta prije kraja natjecanja, bio je i najveći, negdje na 22, 23 metra. Na nekim pozicijama nije bilo ribe jer su neke druge ekipe prošle, ali stvarno je bilo super, bez ikakve nervoze, rekao je Piero Scelfo, kapetan ekipe.
Kada je talijanski trojac izlazio na binu, orilo se „Solo tecnoblu, solo Tecnoblu…“, a pravo je zadovoljstvo vidjeti takvo veselje koje dijele sve ekipe na natjecanju. Do kraja vaganje nitko nije uspio prestići Team Tecnoblu 1, a treća pozicija pripala je Francuzima., Christianu Cerboniu, Jean Pierre Canelu i Marcu Canelu sa 20836 bodova. – Četiri dana smo se pripremali. Zonu već poznajemo, četvrtu godinu sudjelujemo. Ove godine je bilo bistro, toplije i puno ribe, za razliku od nekih prijašnjih kupova. Prva ddva dana priprema nije bilo tako dobro, nismo vidjeli ništa ribe i bili smo malo zabrinuti, ali danas kada smo počeli obilaziti te iste pozicije riba je bila tamo. Jako smo sretni zbog trećeg mjesta, prenio je francuski trio.
Četvrta je bila hrvatska ekipa Arbun Supetar, Matija Medaković, Dino Ćurin i Nikša Domančić sa 20791 bodom, a peti Team Tecnoblu 2, Andrea Laveneziana, Alessandro Ghigo i Fabio Tonazzini sa 20606 bodova koliko su im donijela tri ugora i 12 riba – osam šargi, cipal, tabinja i dva lumbraka.
Zanimljivo, od drugog do šestog mjesta razlika je bila samo 2819 bodova što dovoljno govori o neizvjesnosti vaganja. Ulovi su bili bogati, a samo dvije ekipe nisu imale bodova na vagi.
– Jako sam zadovoljan, rekao bih da smo mi najjača ekipa u Europi i jedna od jačih na svijetu. Ne želim omalovažavat nikoga, ali ostale ekipe nisu imale šansu sa našim iskustvom. Ovo mi je prvi puta da lovim u ekipi sa svjetskim prvakom i to mi je bio jedan od motiva za dolazak. To se dogodilo slučajno jer moj kolega iz ekipe Roberto Cafolla nije mogao sudjelovati jer je organizirao natjecanje, tako da sam prihvatio Danielov poziv. Danielova i Đanijeva kvaliteta uz moje znanje i iskustvo, dalo je vrhunski rezultat. Imali smo dvodnevne pripreme od jutra do mraka i ponašali smo se kao da smo došli na Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Uvjeti su bili kakve smo samo mogli poželjeti. Od svih natjecanja ovo mi je jedno od najljepših. Organizacija, logistika, konkurencija, ulovi sve je odlično, a još uza sve to vlada prijateljstvo među svima jer druženje je ipak važan dio ove priče. Možda mi je ovo zadnja godina da se natječem, ali nisam sigurna, ova pobjeda mi je nova motivacija, rekao je Livio Fiorentin, bivši izbornik reprezentacije Hrvatske. Fiorentin je dosad tri puta pobjeđivao u Rovinju u ekipi sa sadašnjim hrvatskim izbornikom Brankom Ikićem.

alaimo,parisi biggest fishRWVrhunska organizacija

Izuzev kvalitetne konkurencije, rovinjsko natjecanje krasi i sjajna organizacija koja je zaslužna da je Kup Rovinja postao nezaobilazno natjecanje u kalendarima brojnih domaćih i stranih podvodnih ribolovaca. Alfa i omega natjecanja je Roberto Cafolla, iskusni hrvatski podvodni ribolovac i bivši reprezentativac koji se na prošlom Kupu Rovinja natjecao baš sa Liviom Fiorentinom, ali ove godine je morao odustati. – Organizacija je zahtjevna i jednostavno nema vremena za obje stvari. Imao sam pomoć od pojedinaca te od sponzora tvrtki Omersub, Dive In, Laguna Poreč i Maistra kojima se ovim putem zahvaljujem. Zadovoljan sam kako je sve prošlo te sa brojem ekipa, jer još deset ekipa je odustalo zbog bolesti i problema, a i bez njih je broj sudionika velik. Drago mi je što su se javili ribolovci iz Grčke, koji ove godine nisu mogli sudjelovati, ali čestitali su svima na rezultatima i sudjelovanju, rekao je Roberto Cafolla iz RK Croatia – Apnea. Posebne nagrade primili su talijanski ribolovci iz drugoplasirane ekipe Tecnoblu 1 za najteži ulov, ugora od 10 kilograma te ekipa KPA Rovinj 3, Marin Radić, Antonio Benussi i Alessio Benussi za najmlađu ekipu natjecanja. Dečki ukupno imaju 52 godine, a još jedno priznanje je dobio 15-godišnji Alessio Benussi za najmlađeg natjecatelja.

14^ Coppa Città di Rovigno

Le foto di Valentina Prokic del consueto appuntamento agonistico di primavera nella bella Rovigno.

[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_skarpina-nerezinerw.jpg]2530
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_tecnoblu-1-copiaw.jpg]2560
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_ante-perica-croatia-apnea-1w.jpg]2210
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_arbun-supetarw.jpg]1970
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_christian-mijolovic-dental-centar-b2w.jpg]1930
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_fnpsa-provence-1w.jpg]1690
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_img_8753rw.jpg]1680
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_img_8755w.jpg]1620
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_alaimoparisi-biggest-fishrw.jpg]1500
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_img_8771w.jpg]1400
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_img_8948rw.jpg]1480
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_img_9083-copiaw.jpg]1570
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_livio-fiorentinw.jpg]1720
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_marinetta-genova-1w.jpg]1740
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_marino-reinic-erik-radin-novigradw.jpg]1550
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_nikola-mijandrusic-croatia-apnea-1w.jpg]1480
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_omer-copiaw.jpg]1730
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_provence-1w.jpg]1550
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_san-marinow.jpg]1560
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_skarpina-nerezine-aw.jpg]1550
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_srd-lovran-foo-fighterrw.jpg]1480
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_sub-club-bresciaw.jpg]1520
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_team-sigalsubw.jpg]1550
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_team-tecnobluw.jpg]2350
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_team-uluvassu-sanremow.jpg]1540
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_tecnoblu-2-copiaw.jpg]1600
[img src=https://www.apneamagazine.com/wp/store/14-coppa-citta-di-rovigno/thumbs/thumbs_tergeste-sub-1w.jpg]1690

Tags: , ,

Category: English

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *